Waar moet je rekening mee houden met het maken van drone opnames?

Waar moet je op letten als je drone opnames gaat maken? We geven je een kijkje achter de schermen bij de voorbereiding het maken van luchtbeelden. Van de planning tot de uitvoering.

Drone opnames zijn een geweldige toevoeging voor een bedrijfsfilm, aftermovie of een instructievideo. Daarnaast kan je ook verbluffende foto’s vanuit de lucht maken. Dat scheelt natuurlijk de kosten van een helikoptervlucht. 🙂

Maar het maken van drone opnames mag niet zomaar. Hier komen aardig wat regels en voorwaarden bij kijken. In deze blog nemen we je graag eens mee bij een kijkje achter de schermen. Waar moet je rekening mee houden als je drone opnames gaat maken?

Planning
De planning is ‘key’. Het is handig om vooraf te weten wat en waar je gaat vliegen. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met vliegvelden. Binnen een straal van 5KM mag je vaak niet vliegen. Deze locaties worden aangegeven als no-fly-zone. Hier mag je niet vliegen.

Dit is hoe een no-fly-zone kaart eruit ziet. In de rode vakken heb je vergunningen / ontheffingen nodig, of mag je helemaal niet vliegen.

Weersomstandigheden
De weersomstandigheden zijn natuurlijk ook belangrijk om vooraf te checken. Je wil namelijk wel dat de opnames er uit komen te zien zoals je in je hoofd hebt. Daarnaast is het niet handig en zelfs verboden als je vliegt in een windstorm. Een rustig weerbeeld (bewolking / zon / weinig wind) is ideaal voor het maken van drone opnames. In de sneeuw kan en mag ook gevlogen worden. In regen wordt niet gevlogen.

Vergunning(en) en ontheffing(en)
Soms kan het zo zijn dat je op een locatie mag vliegen, maar alleen als je een ontheffing aanvraagt. Je dient dan een vluchtplan te maken, en soms ook contact te hebben met de verkeerstoren van een vliegveld dat in de buurt ligt. Daarna is het mogelijk om op locatie te vliegen.

Daarnaast moet je als piloot een vliegbewijs hebben als je gaat vliegen met een drone zwaarder dan 250 gram en/of een drone met camera. Je hebt dan een A1/A3 certificaat nodig. Je mag dan recreatief vliegen, maar wel met bepaalde regels. Maximaal 120 meter hoog, niet boven bebouwing en ook niet bij mensenmassa’s.

Als je commercieel wil vliegen dan dien je hiervoor een extra vliegbewijs te halen. Zowel in theorie als praktijk. De maximaal 120 meter hoog regel blijft bestaan, de andere regels komen te vervallen. Daarnaast dient de drone ook geregistreerd te staan bij de RDW. Je bent dan een exploitant van de de drone. Dit kan een bedrijf of persoon zijn.

Drones en lenzen
De locatie uitgezocht? Alles compleet? Dan is het tijd om te gaan vliegen. Afhankelijk van waar je gaat vliegen en wat je gaat filmen, is het handig om de goede drone en lens uit te kiezen. Drones komen in allerlei groottes en mogelijkheden. Kies dus de drone die geschikt is voor het type opname dat je wil gaan maken.

De vliegdag
Alles is klaar. De vlucht kan beginnen. Op de dag zelf is het handig om de weersvooruitzichten nog even dubbel te checken. Alles oké? Dan kan de vlucht gaan beginnen!

Na de drone opnames
Zijn de opnames gedaan, dan kan daarna de montage plaatsvinden. Wij maken drone opnames altijd in een RAW formaat. Dat houdt in dat we na de tijd in de montage nog veel kunnen met kleuren, effecten en groottes van de foto’s en video’s. Zo heb je altijd het beste resultaat.

Zoals je ziet komt er best wat kijken bij het maken van drone opnames. Maar het is geweldig om te doen, en als je van gadgets houdt dan is het zeker iets voor jou om te gaan doen.

Wil je drone opnames laten maken? Dan willen we graag eens met je sparren! Onze piloten zijn hiervoor opgeleid en hebben alle benodigde certificaten om in Europa te vliegen. Daarnaast hebben ze een bak met ervaring. Want vliegen met een drone is één, maar ook nog gewaagde beelden te maken is twee.

Bekijk de mogelijkheden voor het laten maken van drone opnames.

meer informatie?